Jesteśmy teraz stale świadomi naszego wpływu na środowisko, a naukowcy myślą o nowych sposobach zmniejszenia tego wpływu. Jednym z takich sposobów walki ze zmianami klimatu jest poleganie na hodowli owadów w naszej żywności.
Jednak, jak niedawno odkrył Wired , może być z tym niewielki problem. Ponieważ każdego roku hodowane są tryliony owadów, aby przekształcić je w smaczne smakołyki, wykonano więcej prac dochodzeniowych, aby sprawdzić, czy istnieje z tym problem etyczny.
Okazuje się, że możemy stanąć przed prawdziwym dylematem moralnym, jeśli odkryjemy, że owady mogą odczuwać ból i cierpieć. Jeśli tak jest, hodowla owadów może być tak samo etycznie wadliwa, jak hodowla kurcząt, świń i ryb na żywność.
Nie wiadomo, czy całkowicie powstrzyma to hodowlę owadów, ale prawdopodobnie skłoniłoby to naukowców szukających rozwiązania światowego kryzysu żywnościowego do szukania gdzie indziej.